Kako se obleči za zagovor diplome


Ker je zagovor diplomske naloge javni nastop, velja upoštevati nekaj pravil glede tega, kako se obleči za zagovor diplome. Če zaključujete poslovno fakulteto (ekonomija, uprava, management …), potem vam je že jasno, da boste za nastop oblekli obleko (moški) ali vsaj hlače na črto in srajco, ženske pa kostim ali krilo/hlače in bluzo.

Če hodite na fakulteto, ki ni tako obsedena s formalizmi oblačenja (filozofija, umetnost itd.), potem boste imeli nekoliko več svobode. Vseeno pa naj navedemo nekaj osnovnih pravil o oblačenju za javni nastop, ki vam bodo prišli prav in vas usmerili.

Kako se obleči za zagovor diplome – osnovna pravila

V nadaljevanju v alinejah navajamo nekaj osnovnih smernic, ko razmišljate o tem, kaj obleči za zagovor. Upoštevajte naslednja priporočila in ne boste zgrešili:

    ♣   oblecite samo čista, sveža in lepa (novejša) oblačila,

    ♣    oblecite se konservativno,

    ♣    ne oblecite si tesnih in preveč oprijetih oblačil,

    ♣    izogibajte se oblačilom kričečih barv,

    ♣    izogibajte se kombiniranju oblačil z različnimi vzorci,

    ♣    oblecite samo oblačila, ki vam dobro stojijo in v katerih se dobro počutite,

    ♣    pravočasno izberite in pomerite obleko za zagovor,

    ♣    v oblačilih najprej opravite poskusno predstavitev in ocenite vaše počutje in izgled,

    ♣    na sebi imejte tudi nekaj osebnega (nakit).

Ker je zgornji seznam nekoliko abstrakten glede tega, kako se obleči za zagovor, pojasnimo vsako alinejo nekoliko podrobneje.


ČISTA, SVEŽA, LEPA, NOVEJŠA OBLAČILA

Verjetno je precej absurdno, da moramo to zapisati, vendar je bolje, da se napiše, kot da se ne. Obleka za zagovor naj bo čista, sveža in lepa. O čistosti ni potrebno posebej razpravljati. Kaj pa mislimo s svežimi oblačili? Če neko oblačilo leži v omari že tri mesece, ker ga uporabljate za posebne priložnosti, teh posebnih priložnosti pa zadnje tri mesece ni bilo, je to oblačilo sicer čisto, lahko pa ima tudi vonj po zatohlem. Zato naj bo obleka tudi sveža. Oblačilo pa naj bo tudi »lepo« za pogled in novejše (naj ne kaže znakov obrabe in naj ne spada v kategorijo »predlanski modni krik«).


KONSERVATIVNO OBLAČILO

Konservativnost oblačila najbolje pojasnimo takole: konservativno oblačilo je tisto, ki pokriva telo od vratu do kolen in nima izrezov. Seveda je konservativno oblačilo klasično: ima eleganco (skladnost barve in oblike, ki ni odvisna od trenutnega trenda), je v temnejših hladnih tonih in ne razkriva kože (z izjemo vratu, podlakti in goleni).

Kaj obleči za zagovor - seksi ni konservativno

Kako se obleči za zagovor? Seksi ni konservativno.

Obleka za zagovor diplome mora biti izraz spoštovanja do komisije in institucije in tudi do vas samih. Cilj obleke na zagovoru ni, da ste seksi, temveč da ste uglajeni, urejeni in strokovni.

Dolžina kril je še posebej vprašljiva kategorija. Mini krila, krila z razporki na straneh in vsa krila, ki se končajo nad višino kolen, niso konservativna oblačila. Velja tudi neizrečeno pravilo: »Krajše kot je krilo, manjša je resnična samozavest nastopajoče.«

Tudi bluze z globokimi izrezi (dekolte) niso konservativna oblačila kot tudi ne bluze, ki puščajo gola ramena in nadlakti. Zato jih ne nosite na zagovoru.


TESNA IN OPRIJETA OBLAČILA

Uporaba tesnih in oprijetih oblačil se odsvetuje. Četudi ste suhi, atletski in atraktivni in imate popolno postavo, si za zagovor ne oblecite tesno oprijetih oblačil. Zagovor navsezadnje ni razstava in ni modna revija, kjer bo ocenjena suhost, atletska postava in atraktivnost telesa kandidatke. Za to obstajajo primernejši javni nastopi (Miss Universe, Miss Slovenija itd.). Na zagovoru namreč ni vaše telo tisto, ki zagovarja diplomsko nalogo, ampak vaši možgani.

Drugi razlog, zaradi katerega se odsvetuje tesna in oprijeta oblačila, je ta, da običajno niso udobna. Še dodatno tveganje pa povzročajo tesna in oprijeta oblačila, ki so iz vprašljivih materialov (poliester, viskoza, najlon itd.), saj koža pod njimi ne diha. Lahko se vam zgodi, da se boste čezmerno znojili, to pa bo vplivalo na vaše počutje in na vaš celoten nastop.

Kako se obleči za zagovor, je zlasti problematično v poletnem času. Takrat še posebej pazite na izbor materialov. Pa tudi na možnost uporabe rezervnih oblačil, če je peklensko vroče.


KRIČEČE BARVE

Obleka za zagovor naj ne bo kričeča. Enobarvne obleke v kričečih, živih barvah se odsvetujejo (izjema je angleška kraljica Elizabeta!). Če pa se vas nikakor ne da prepričati, da ne oblečete žive barve, pa oblecite samo en kos živobarvnega oblačila, ki ga uravnotežite z drugimi deli obleke. Npr. živobarvno bluzo kombinirajte s črnimi hlačami in črnim suknjičem.

Obleka za zagovor naj bo iz palete hladnih ali toplih barv, vendar v temnejših tonih. Naj zapišemo, da kaj obleči za zagovor, ni toliko vprašanje okusa in želja kandidata, temveč tega, kaj je za vas kot kandidata dobro. Izbiro namreč narekuje predvsem psihologija barv. Barva je oblika neverbalnega sporočanja in ima vpliv na nezavedno komponento dojemanja publike oziroma komisije. Živim barvam se zato izogibajte (živo rumeni, živo rdeči, živo zeleni …). Uporabite jih lahko kot dodatek, glavnina obleke pa naj bo v umirjenih tonih: siva, modra, črna, tudi rjava. Barva naj ne bode kakor igla v oči.


OBLAČILA S PISANIMI VZORCI

Tudi raba pretirano pisanih kombinacij se odsvetuje. Ne uporabljajte križastih srajc v kombinaciji s suknjiči  pikčastih vzorcev in črtastimi hlačami ali kravatami. Vzorčast naj bo samo en kos oblačila, če že mora biti. Skratka: odsvetuje se halucinogena podoba iz šestdesetih, ko je bil LSD v modi.

Kako se obleči za zagovor - pisani vzorci

Kako se obleči za zagovor? Uh!


DOBRO POČUTJE IN OBLEKA ZA ZAGOVOR

Obleka za zagovor naj ustreza estetskim kriterijem, vendar naj bo predvsem obleka, v kateri se dobro počutite. Če se v nekem oblačilu ne počutite dobro, ga ne oblecite. Vaše počutje se bo odražalo na zagovoru, če vas bo nenehno nekaj motilo pri obleki. To pa bodo videli tudi drugi.


PRAVOČASEN IZBOR IN POMERJANJE OBLEKE

Pomembno je, da obleko pomerite nekaj dni pred zagovorom. Še posebej to velja, če vaša teža niha in če je minilo že kar nekaj časa, odkar ste oblekli obleko, ki jo nameravate imeti na zagovoru. Če vam kaj pri njej ne bo ustrezalo, še vedno lahko skočite v trgovino in najdete drugo bluzo, srajco, krilo ali hlače. Ne ustvarjajte si pritiska z odlašanjem na zadnji trenutek.


TESTIRAJTE OBLEKO

Ko se boste pripravljali na zagovor, si oblecite izbrano obleko za nastop in slednjega izvedite. To vam bo dalo občutek, kako izgledate in kako se počutite.


NAKIT

Pri nakitu bodite zmerni. Nič pa ni narobe, če imate nek oseben predmet. Očala, uhani, ogrlica, zapestnica, prstani in podobni dodatki imajo svoje mesto v vašem osebnem stilu. To bo dalo osebno noto obleki, ki sicer ustreza strogim kriterijem in omejitvam.


Kako se obleči za zagovor – dodatna pravila

Napisali smo kaj obleči za zagovor, nismo pa nič napisali o drugih vizualnih atributih. Ali lahko imam teniske na zagovor? Ali grem lahko z brado in brki na zagovor? Ali imam lahko piercing? Ali imam lahko zelene lase?

Načeloma velja:

    ♣    imejte udobne čevlje, vendar ne obutve za vsak dan (športna obutev, natikači ipd.),

    ♣     ne parfumirajte se z močnimi vonji,

    ♣     če imate dolge lase (moški), jih spnite v rep,

    ♣     če imate brado in brke, imejte brado in brke skrbno urejene,

    ♣     ekstravagantne barve las (vse, kar ni v standardu črne, rjave, blond in rdeče) odmislite,

    ♣     piercingi na obrazu niso zaželeni.


ČEVLJI

Moški in ženske naj bi na zagovor prišli v čevljih. Ženske imajo večjo izbiro, kar se tiče obutve, vsekakor pa naj to ne bi bili čevlji s pretirano visoko peto. Čevlji naj bodo udobni in barvno/vizualno usklajeni z obleko. Na zagovor ne hodite v teniskah in podobni športni, športno-vsakodnevni obutvi.


PARFUM

Odišavite se. Nič ni narobe s tem. Vendar se odišavite z namenom, da dišite sebi, ne drugim. Pri količini dišave, ki jo nanesete nase, bodite varčni in naj vonj ne bo premočan. Če se bo za vami pojavil oblak, ki bo spremenil ves hodnik v parfumerijo, iz tega ne bo nič dobrega. Zavedajte se, da ni nujno, da bo drugim vaš parfum všeč – morda jim bo celo smrdel. To pa je zadnje, kar si želite: komisijo, ki se duši.


DOLGI LASJE, BRADA IN BRKI

Moški z dolgimi lasmi naj bi na vsakem javnem nastopu imeli lase spete v rep. Tako velja tudi pri zagovoru. Če imate dolge lase, naj bodo čisti in speti. Raziskave so pokazale, da ljudje ne verjamejo ljudem, ki jim lasje padajo na obraz: na nezavednem nivoju boste z lasmi na obrazu delovali manj prepričljivo, zato velja o tem razmisliti.

Kako se obleči za zagovor diplome - brada in brki

Kako se obleči za zagovor? Komu bolj zaupate?

Tudi glede poraščenosti obraza je bilo opravljenih nekaj raziskav. Ljudje z brki in bradami ne vzbujajo toliko zaupanja, kot ga vzbujajo obriti moški. Če imate brado in brke, se obrijte, če pa se je to temeljni del vaše osebnosti, naj bosta vaša brada in brki skrbno urejeni.


EKSTRAVAGANTNE BARVE LAS

Izogibajte se zelenim, modrim in preostalim ekstravagantnim barvam las. Psihološko gledano hočete izraziti kreativnost in pritegniti pozornost. V primeru zagovora diplome pa takšno vzbujanje pozornosti ni zaželeno in je niti ne potrebujete.


LIČENJE

Glede ličenja ni potrebno povedati veliko. Bodite naličeni decentno, kot ste običajno v vsakodnevnem življenju.

Kako se naličiti za zagovor - pretirano škodi

Kako se naličiti za zagovor? Nočni metulj ni prava izbira.


PIERCINGI

Piercingi na obrazu se odsvetujejo. Če imate majhen piercing v nosu (droben kamenček), bo to še šlo skozi. Vse ostalo (piercingi v ustnicah, skozi nosni prekat … ipd.) pa si pred zagovorom odstranite.


KAKO SE OBLEČI ZA ZAGOVOR DIPLOME – ZAKLJUČEK

Četudi mora obleka za zagovor izpolnjevati nekatere ozke standarde in omejitve, ni potrebe, da bi bila vaša obleka dolgočasna. Marsikaj zavisi od vašega osebnega stila, osebnosti in karizme. Oblačilo je vselej predvsem odraz tistega, ki ga nosi, zato pojdite na zagovor diplome urejeni. Še bolje pa je, da greste urejeni in samozavestni.AMIKUM PONUDBA

Potrebujete tematsko powerpoint predstavitev za zagovor diplome?